help polio
uit te roeien

Wat is polio?

Polio (Poliomyelitis), dat ook wel kinderverlamming wordt genoemd, is een virusziekte die een ontsteking in de grijze stof van het ruggenmerk veroorzaakt. Polio is een sluipende ziekte die bij 95% van de gevallen geen symptomen vertoont maar wel verspreidt wordt.

Onder andere door slechte hygiëne wordt het virus op andere mensen overgebracht. Bij de ongelukkige 1% van de besmette gevallen treden er spierverlammingen op. Dit is vooral bij het poliovirus type 1.

Zodra het virus in de chronische fase terecht komt zijn de verlammingen ongeneeslijk met blijvende spierzwakte tot gevolg. Groeiende kinderen krijgen ook misvormingen omdat aangedane ledematen zich niet meer normaal kunnen ontwikkelen of worden kromgetrokken door nog wel functionerende spieren. Wanneer de ademhalingsspieren verlamd raken leidt polio tot de dood. Naarmate men ouder is op het moment van besmetting stijgt de kans op  dergelijke afloop.

Door preventieve vaccinatie en goede hygiëne kan polio en besmetting worden voorkomen. Sinds 1988 (de start van de campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie) is het aantal polio incidenten al met 99% gedaald.

Ondanks dat er nog 1% te gaan is kunnen oorlogen of conflicten de vaccinatie tegen polio belemmeren. We zijn "this close" om polio voor altijd uit te roeien. Helpt u mee?

Hier vindt u een document met achtergrond informatie over de strijd van rotary tegen poliomyelitis.

Op deze link kunt u alles vinden over de strijd tegen polio: polioeradication.org

Top 5 reasons to end polio now

  • To improve lives

  • To invest in the future

  • To improve child health

  • To save money

  • To make history