help polio
uit te roeien

Verzorgingstips voor de End Polio Now tulp

Hoe bewaar je tulpenbollen?

Totdat het de juiste tijd is om de tulpenbollen te planten (eind september tot eind november), moeten deze op een koele en droge plek bewaard worden. De koelkast is een prima plek om tulpenbollen te bewaren.

Wanneer en waar moeten de tulpenbollen geplant worden?

De beste tijd om tulpenbollen te planten is minimaal zes weken voor de eerste vorst. Dit betekent dat eind september tot eind november het ideale moment is om de tulpenbollen te planten. Door ze in deze periode te planten kunnen de bollen stevige wortels ontwikkelen. Een bodemtemperatuur van 5 tot 10 graden is het meest ideaal voor de bol om te beginnen met groeien.

De tulpenbol gedijt het best in luchtige, niet nat blijvende grond. Zorg er wel voor dat de grond vochtig is omdat de bol direct zal beginnen met het aanmaken van wortels. Wanneer de grond te droog is stopt de bol met wortels aanmaken en ontwikkelt de tulp zich niet voldoende.
Zwaardere grond zoals klei kan het beste gemengd worden met zand voordat de bollen geplant worden om de tulp de ruimte te gunnen om te groeien. Drie delen zand op een deel aarde is het beste.
Kies voor een zonnig tot half beschaduwde plaats om de tulpenbollen te planten. Tulpen houden van zon en koele aarde. In het Nederlandse klimaat kunnen tulpen gerust in de zon staan en toch nog van koele aarde genieten. Een beetje schaduw is wel aan te raden om de bloeiende tulp te beschermen tegen ziektes.

Hoe plant je een tulpenbol?

Maak een kuiltje van ongeveer 15cm diep en plaats daarin de bol met de puntige zijde naar boven en wortels naar beneden. Grotere bollen moeten zelfs 20cm diep geplant worden, de wat kleinere kunnen ook nog vanaf 12,5cm diep geplant worden. Een vuistregel hierin is dat de bol drie keer dieper dan zijn eigen hoogte geplant moet worden.
Om elke tulpenbol de ruimte te gunnen plant men deze met 10cm tussen de bollen in. Als ze dichter op elkaar staan pakken ze elkaars voedingsstoffen af.

Hoe verzorg je een tulp?

Water is het belangrijkst voor een tulp om te groeien. Direct na het planten moeten de bollen extra water krijgen. Ook als het lange tijd niet heeft geregend is het verstandig om de bollen zelf water te geven. Let wel op want te natte grond is funest voor een tulp.
Zodra er blaadjes verschijnen is het niet meer nodig om water te geven. Hoogstens in droge periodes een beetje besproeien met een plantenspuit voldoende.

Wanneer er periodes van strenge vorst zijn is het aan te raden om de grondlaag af te dekken met stro of bladeren. Dit voorkomt ook de groei van onkruid en helpt om vocht vast te houden.
Ook is het aan te raden om in het begin van de herfst en begin van de lente wat mest te strooien om de tulp van voedingsstoffen te voorzien.

Wanneer gaat mijn tulp bloeien?

Een tulp heeft een bloeitijd van ongeveer twee weken in de periode van april tot mei.

Tulpen snoeien

Als de tulp gestopt is met bloeien begint deze zaden te produceren. Dit zorgt ervoor dat de tulp verwelkt en de bol verzwakt. Door de bloem eraf te knippen voorkom je dit en help je de bol gezond en sterk te blijven. Wil je dat de tulp zich gaat vermenigvuldigen? Dan moet je de tulp laten uitbloeien zodat het zaad zich kan verspreiden.

Als je er voor kiest om de tulp af te knippen doe dit dan zodra deze is uitgebloeit. Laat de stengel zelf nog zes weken zitten of tot het blad geel wordt. Knip vervolgens de bladeren bij de grond af. Markeer eventueel de locatie van de bollen zodat je dit makkelijker onthoudt voor het volgende jaar.